GICLÉE PRINTS

De Mona Lisa is het bekendste en duurste kunstwerk ter wereld. Waarom? Dat komt mede, omdat de  Mona Lisa ook het meest gereproduceerde kunstwerk ter wereld is. Ook Rembrandt gebruikte niet voor niets de ets techniek om zijn werk te kunnen reproduceren.

De Giclée kunstdruk is een nieuw en eigentijds drukmedium dat voldoet aan de hoogste eisen die door kunstenaars, musea en kunstverzamelaars aan kunst wordt gesteld. Hierdoor heeft de Giclée kunstdruk een gelijkwaardige plaats veroverd tussen de meer bekende traditionele technieken als de ets, zeefdruk en steenlitho. Diverse musea in de wereld exposeren Giclées in plaats van het originele kunstwerk. Ook hieruit blijkt dat de Giclée een kwalitatief hoogstandje is mits deze aan alle voorwaarden voldoet die musea als eis stellen waaronder de ISO 9706 en NEN2728 norm.

Helaas is er zeer veel wildgroei van aanbieders die misbruik maken van de naam giclée en zeer voordelige prints op papier aanbieden veelal van bedroevende kwaliteit. Echte Giclée prints worden vervaardigd met een enorme hoge resolutie (minimal 1140 dpi tot 2880 dpi) en er wordt gedrukt met kostbare archival inkten op zuurvrije materialen. De papiersoorten zijn speciaal voorzien van een onderlaag (coating) die ervoor zorgt dat de inkten niet worden afgebroken. Re-Art heeft in navolging van de Amerikaanse Giclée Printers Association en Tru Giclée, Giclée printers Europe opgericht en het kwaliteits keurmerk “Certified Art Giclée” in het leven geroepen.

Het vervaardigen van deze hoogwaardige kunstdrukken begint met het fotograferen (digitaliseren) van het origineel. Mijn kunstdrukken zijn op een Cruse Synchron Table Scanner gemaakt. Het Rijksmuseum en het Louvre bezitten ook zo’n camera, betere zijn er niet. De Giclée wordt stuk voor stuk vervaardigd en is altijd van een rasterloze kwaliteit. Een enkele afdruk kan wel tot een uur in beslag nemen. Het is dus geen massa productieproces.

De houdbaarheid van een giclée is van vele factoren afhankelijk. Re-Art kan testresultaten laten zien waarbij de print niet verkleurt maar wel de inkten en materiaal wordt afgebroken of loslaat door blootstelling aan UV. De inkten en het materiaal zijn erg belangrijk. Een bedrijf dat Giclée prints aanbied voor 40,-/ m2 of goedkoper levert prints die NIET lang houdbaar zullen zijn! De door Re-Art gebruikte inkten en fine art papiersoorten hebben uitvoerige houdbaarheidstesten ondergaan bij één van de meest toonaangevende, betrouwbare en volledig onafhankelijke inkt & media onderzoeksinstituten ter wereld : Het Wilhelm Imaging Research Institute* te Iowa in de Verenigde Staten. Daarnaast test Re-Art ook zelf op UV houdbaarheid middels de blue wool test waar ze materialen blootstellen aan hoge concentratie UV licht. Re-art vervaardigt Certified Art Giclee’s die tussen de 50 en 300 jaar meegaan. De Certified Art Giclée is altijd voorzien van een zichtbaar nummer en signatuur aangebracht door de kunstenaar. De handtekening wordt dus niet meegeprint.        

Omdat ik maar een beperkt aantal schilderijen per jaar maak is een gelimiteerde kunstdrukeditie voor mij een goede tussenoplossing.

Verkoopprijs van een giclée (editie van 15 stuks)
 van 60 x 75 cm: € 450,-. Gratis verzending, in een stevige koker.